De bladblazer is het domste apparaat dat er bestaat

TeunColumns & verhalen

hark bladeren herfst tuinieren

De bladblazer is zonder twijfel het domste en irritantste apparaat dat er bestaat. Zodra de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, trekken mannen (het zijn meestal mannen) hun omgekeerde stofzuigers uit de schuur, om met een windkracht van tweehonderd tot driehonderd kilometer per uur het loof weg te blazen van de plek waar het gevallen is. Lekker even hun apparaat laten loeien!

Een bladblazer maakt een verschrikkelijke herrie

Die bladeren moeten kennelijk ergens anders heen. Naar de rand van het grasveld, of helemaal weg: de compostbak in of met de vuilniswagen mee. Natuur is leuk in de lente wanneer de struiken en bomen in bloei staan, maar in de herfst doet ze niet helemaal wat we willen. Die bomen en struiken laten blaadjes los en dat ziet er niet netjes uit. Wegblazen die rommel!

Dat blazen maakt een verschrikkelijke herrie. Soms wordt de 120 decibel aangetikt. De meeste bladblazerblazers dragen daarom oordoppen tijdens hun werkzaamheden. Dat hebben ze gemeen met motorrijders die hun illegale uitlaten laten gieren. En dan met die dichtgestopte oren niet begrijpen dat ze andere mensen overlast bezorgen.

Iedere dag bladblazen in het Kronenburgerpark

Deze week wilde ik voor een televisieprogramma opnames maken in het prachtige Kronenburgerpark in Nijmegen, beroemd in heel Nederland dankzij Frank Boeijen. We wilden net beginnen met filmen toen de cameraman begon te vloeken: ‘Daar komen de bladblazers aan.’ Twee mannen van de gemeentelijke bladblazerkapel betraden het park met hun gemene windorgels. Ze zwengelden hun apparaten aan en een oorverdovend lawaai verstoorde de serene rust.

Het leek een heilloze missie. Al die machtige bomen en dan twee van die blazertjes. Alleen als je iedere dag blaast, heb je een kleine kans de vallende bladeren in toom te houden. Volgens een buurtbewoner is dat precies wat ze doen. Iedere dag blazen, ieder dag herrie in het park.

Bladblazerschaamte

Mensen komen naar parken voor hun rust. Om in de stad een beetje natuur te voelen. Bladeren passen daar beter bij dan lawaaimachines. Bladblazen is ook nog eens hartstikke vies. De meeste apparaten lopen op benzine, hebben geen katalysator, en zorgen voor een enorme uitstoot van fijnstof, stikstof en CO2.

In een tijd dat de maximumsnelheid wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur vanwege het stikstofprobleem en er dagelijks wordt gepraat over klimaatverandering, is het idioot om fossiele brandstoffen op te stoken om blaadjes te verplaatsen. Het wordt tijd voor bladblazerschaamte.

Slecht voor de natuur

Die blaadjes moeten ook helemaal niet worden verplaatst. Bomen halen met hun wortels voeding uit composterende bladeren. Ook beestjes die in de bodem of op de grond leven, zoals wormen, insecten en spinnen eten van die blaadjes. Als die bladeren worden weggeblazen, is dat voer weg. Als die beestjes al niet zelf worden weggeblazen en gedood. Vogels die op hun beurt die beestjes willen opeten, kunnen daar weer onder lijden. Om al deze redenen raadt het Duitse ministerie van Milieu nu het gebruik van bladblazers af. Geheel vrijblijvend overigens, want zonder wettelijke maatregelen.

Laten we niet wachten op regeringen. Lieve bladblazermannen, ik weet dat jullie het goed bedoelen. Laat voor de natuur en je buur voortaan die lawaaimachine in de schuur staan en pak, als je per se bladeren wilt verplaatsen, de bladhark. Ook goed voor de conditie. Dank!

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal