Boerenvoorvrouw Caroline van der Plas is een aanwinst voor het populisme

TeunColumns & verhalen

Speelgoedversie trekker Claas Caroline van der Plas BoerBurgerBeweging

Het hart van uw Huispopulist maakte deze week een sprongetje. Eindelijk kwam er weer eens een trekker het Binnenhof oprijden. Het vehikel reed geen hekken omver en ploegde ook het Malieveld niet om, maar toch. Wat hadden we die indrukwekkende voertuigen in het hart van onze democratie gemist! De boeren hadden al die voorvechters van een goed functionerende rechtsstaat toch maar even een poepie laten ruiken. Wat de meerderheid van de Tweede Kamer ook beslist, gansch het raderwerk staat stil als de machtige arm van de boeren het wil. Wegen bezetten, over afrasteringen heenrijden, niemand stopt de trekkers!

Stadsvrouw Caroline van der Plas

Nu arriveerde Caroline van der Plas, net gekozen als enig Kamerlid van de BoerBurgerBeweging, dus in zo’n monster op wielen in Den Haag. Wat een entree! Mochten er nog twijfels bestaan over wat zij hier tussen de Hoge Heren in Den Haag kwam doen, dan waren die in één klap weggenomen. Deze vrouw wás het platteland en kwam het platteland naar het parlement brengen.

Wat het extra mooi maakt is dat zij zelf helemaal niet op een boerderij woont, of zelfs maar in het buitengebied. Ze is een stadsvrouw uit Deventer. Die trekker staat normaal dus niet voor haar deur, maar is geleend om dit statement te maken. Zoals Nederlandse acteurs bij een filmpremière naar een achterafstraatje om de hoek van Tuschinski fietsen, om daar te worden opgepikt door de limousine die ze naar de rode loper brengt.

Het gaat niet om de werkelijkheid, maar om het beeld van de werkelijkheid. Dat heeft Caroline uit Deventer prima begrepen. Het domme persvolk stond en masse klaar om dit prachtige plaatje vast te leggen en een paar obligate vragen te stellen. Als je met één zo’n symbolische daad alle aandacht op je weet te vestigen ben je een hele grote. Uw Huispopulist wordt er vrolijk van.

‘De body language’ van Sylvana Simons

Dat was nog maar het begin. Bij Jinek opende ze deze week de aanval op Sylvana Simons, van BIJ1. Ze verweet Sylvana geen goede volksvertegenwoordiger te zijn, omdat ze niet voor alle Nederlanders zou opkomen. Nu zou je kunnen zeggen dat dit een raar verwijt is van een boerenleidsvrouwe die zelf juist heel sterk voor een doelgroep opkomt. Maar dat zijn rationele argumenten en daar gaat het niet om. Het gaat om het simpele feit dat de leider van deze rechtse boerenbeweging de linkse Sylvana Simons aanpakte. Dat Sylvana geen krimp gaf en weloverwogen antwoord gaf, was misschien een beetje jammer, maar daar had onze Caroline iets op gevonden. Ze zag aan ‘de body language’ dat Sylvana zich aangevallen voelde.  Geen sterk argument, maar je kunt er ook niks tegen inbrengen.

Slachtoffer Caroline van der Plas

Inmiddels zijn er homofobe en racistische tweets van Van der Plas uit het verleden opgedoken. De boerin uit Deventer wil er niet veel woorden aan vuilmaken: ‘Het grote kapotmaken is begonnen. Er worden nu door een heel leger tweets van acht jaar geleden uit de krochten van Twitter opgelepeld.’ En zo maakt de dader van online onverdraagzaamheid zichzelf slachtoffer, in de beste rechts-populistische traditie. Ze wordt gedemoniseerd. Nu hoort de boerenleidster uit Deventer er echt helemaal bij.

Caroline van der Plas is een veelbelovende populist, maar er is, zeker in het debat, nog ruimte voor groei. Daarom krijgt zij van uw Huispopulist 4/5 ballen.

Afbeelding: Esther Merbt via Pixabay

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal