Falende Henk Bleker is een handige volksmenner

TeunColumns & verhalen

De Napoleon van Vlagtwedde Henk Bleker

Iedere zichzelf respecterende Huispopulist zou wekelijks over Henk Bleker willen schrijven. Als er één politicus in Nederland het populisme in de vingers heeft, dan is het de voormalige CDA-voorzitter en staatssecretaris wel. Wat snapt die man goed hoe je het volk én de media moet bespelen. Ook al maakt hij er keer op keer een potje van, we vréten alles wat de kleine ponyfokker zegt. Hij is zo heerlijk laconiek, zo grappig en zo on-Haags! Hoe kan je niet van deze schelm uit het noorden houden? 

Henk Bleker en de boeren

Er moet wel een aanleiding zijn om over Bleker te schrijven. En die is er nu! De Napoleon van Vlagtwedde, een bijnaam die hij zich graag laat aanleunen, heeft die zelf gecreëerd. Hij maakte bekend over te stappen van het CDA naar het extreem-rechtse Forum voor Democratie. Totaal geen verrassing want Bleker was al een tijdje agrarisch adviseur van Thierry en de rekels, maar toch wist hij er weer een mediamomentje uit te peuren. Dat kunnen alleen de hele groten. Bij het CDA reageerden ze flauw dat ze dachten dat hij allang vertrokken was, maar dat moet kinnesinne zijn. Iemand die zo lenig met de waarheid is als Henk, die wil je niet kwijt.

Uw Huispopulist ziet Henk nog op het podium staan met duizenden boze boeren voor zich. Ze waren woedend omdat hun toekomst er door strenge stikstofregels niet zo rooskleurig meer uitzag. Bleker gaf ze wat ze wilden en riep: ‘Laat je niet door een handvol loserige veganisten of dierenactivisten op de kast jagen. Kijk op hen neer!’ Je moet maar durven als Henk Bleker, die de hele stikstofellende als staatssecretaris zelf veroorzaakt had. Maar wie maalt er om de waarheid? Wie het publiek kan bespelen, wint. En Henkie uit Vlagtwedde kan dat. Hij betrad het podium en liet zich toejuichen door de boeren die hij eerder had genaaid. Verbluffend knap.

Oostvaardersplassen

Herinnert u zich de arme paarden in de Oostvaardersplassen nog? Natuurverdwaasden hadden bedacht in de Nederlandse polder een klein Afrika te bouwen waar de natuur zijn gang zou gaan. Op televisie waren dagelijks beelden te zien van stervende paarden die omkwamen van de honger. Er was te weinig voedsel, bijvoeren mocht niet, want onnatuurlijk, en de arme beesten konden nergens anders heen om voedsel te halen. Ze zaten vast. Dat vond Henk Bleker – daar was hij weer! – ook vervelend. Bij Nieuwsuur legde hij uit: ‘Het onverenigbare kun je niet verenigen: het dierenwelzijn hooghouden en de natuur zijn gang laten zijn met dieren die achter een hek zitten.’

Dat van dat hek herhaalde hij verschillende keren bij verschillende media, die het uiteraard allemaal wilden horen. Maar waarom konden die beesten niet weg? Onder andere omdat Bleker als staatssecretaris de Ecologische Hoofdstructuur kapot had gemaakt, die verschillende natuurgebieden met elkaar verbindt. Werd Henkyboy daarover streng ondervraagd? Tuurlijk niet. Als hij zijn verhalen en meningen zingtzangt, dan dromen wij gelukzalig weg.

Ooit zat uw Huispopulist met Bleker in een talkshow. De charmante Groninger stak de loftrompet over Silvio Berlusconi die in tegenstelling tot veel saaie politici ‘een geweldig gevoel voor theater had’. Dat is waar. Henk ook. Henk Bleker krijgt uiteraard de maximale 5/5 ballen.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal