De amechtige pogingen van de NS om de reizigers te paaien met positieve mededelingen, verhullend taalgebruik en eufemismen heeft iets aandoenlijks. Let wel: ik heb niets tegen de spoorwegen en rijd graag met de trein.
Lees verderBij Pauw: over 250 afleveringen Keuringsdienst van Waarde
Televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde viert een jubileum. Al 250 afleveringen lang onderzoeken de Keurmeesters de oorsprong van allerlei producten en de claims waarmee ze worden aangeprezen. Döner bleek bijvoorbeeld niet zo vol lam te zitten als je wel zou verwachten. Maar ook het mysterie van geurvrije kaarsen mét geur is reeds ontrafeld.
Lees verder‘Ambachtelijk’? Waarom is de voedselindustrie niet wat eerlijker?
‘Zelf maken is toch het lekkerste!’, schreeuwt het zakje waarin mosterdzaad, paprika, gember, kurkuma, peper, kruidnagel, maltodextrine, ui, zout, peterselie, bieslook en citroenzuur samen de ‘mix voor gevulde eieren traditioneel’ vormen. Lees verder
In deze barre tijden is er geen plek meer voor mijn lichtvoetige leest
Vandaag wil ik u mijn excuses aanbieden. De stukjes die ik schrijf, zijn veel te frivool. In een tijd dat de wereld in brand staat – wie zich verdiept in álle landen en culturen op deze aardkloot en niet alleen met een Westers Imperialistische blik naar het nieuws kijkt, weet dat dit eigenlijk altijd het geval is – schrijft men niet over de verpakkingen en de holle verkoopfrasen waarmee de voedingsindustrie haar inferieure waar bij ons in de maag probeert te splitsen. Het is bijna cynisch om over onze luxeprobleempjes te schrijven, terwijl elders kinderen omkomen door gifgasaanvallen. Lees verder
De ergerniswekkende onzin van water uit een flesje
‘Een espresso en een glaasje kraanwater alstublieft.’ ‘Wij doen niet aan kraanwater, we doen alleen aan Spa rood en Spa blauw.’ ‘U doet niet aan kraanwater?’ ‘Nee.’ ‘Dat is wel een beetje vreemd…’
Lees verderTeun aan De tafel van Taal: Wat gaat er eigenlijk in een ‘Paardenkut’?
Teun nam plaats aan de Tafel van Taal, het spelprogramma over taal gepresenteerd door Margriet van der Linden. Teun nam het op tegen acteur en regisseur Diederik Ebbinge, met wie hij overigens regelmatig koffie drinkt. Teun wist niet welke ingrediënten er in een Paardenkut gaan, maar kon wel direct de uitdrukking ‘Op de korrel nemen’ verklaren.
Lees verder
Tele2 is het all-you-can-eatrestaurant onder de providers
Op RTLZ, een televisiezender die ik als enige Nederlander weleens bekijk, werd laatst een documentaire uitgezonden over all-you-can-eatrestaurants. Restaurants waar je een vaste prijs betaalt om je onbeperkt te buiten te gaan. Het was geen fraai tafereel. Vooral de mannen die hadden bedacht het systeem te kraken waren weerzinwekkend. Ze hadden uitgedokterd hoe je zo veel mogelijk waar voor je geld kon krijgen: neem geen pastagerechten waarvan de kostprijs laag is en wacht niet met het halen van een volgende lading voer tot het eten is gezakt – dan geeft het lichaam het signaal dat je genoeg hebt gegeten – maar schep onmiddellijk opnieuw op als je bord leeg is. Lees verder
Drinkt de Italiaan icetea bij zijn pasta?
De echt Italiaanse restaurantketen Julia’s, die in tal van stations echt Italiaanse pasta serveert in echt Italiaanse kartonnen meeneemdoosjes, heeft voor klanten die niet alleen hongerig maar ook dorstig zijn een drank-spijs aanbieding: ‘De echt Italiaanse combi’. De afgelopen week bestond de combi uit pasta met een flesje Lipton-icetea. Nu ben ik geen Italiaan, laat staan een echte, maar toch zit deze echt Italiaanse combi mij niet lekker. Hoe echt Italiaans is die? Drinkt de echte Italiaan icetea bij zijn pasta? Lees verder
Formatie zou moeten plaatsvinden in benzinestation
Rutte, Buma, Pechtold en Klaver zijn verstandige mannen en ze kunnen het vast zonder mij, maar toch denk ik dat mijn lunchexegese nét het laatste zetje zou kunnen geven voor een succesvolle formatie. Er zijn weinig plaatsen in Nederland waar ik niet heb geluncht. Als razende reporter reis ik vrijwel dagelijks van Roermond naar Loppersum, van Roden naar Hengelo en van Haarlem naar Nijmegen. En tussen het werken door moet je toch iets eten, nietwaar? De verschillen tussen de etablissementen zijn enorm. En die (cultuur)verschillen weerspiegelen precies waar het spaak loopt tussen bovengenoemde heren.
Lees verderInterview Nieuwe Revu: ‘We zijn allemaal stumperds’
In Nieuwe Revu verscheen een uitgebreid interview met Teun naar aanleiding van het verschijnen van zijn roman Goed Volk. Teun vertelt over het dogmatische denken uit zijn jeugd en het gesloten wereldbeeld dat daarbij hoorde. De jaren negentig waren voor Teun de mooiste tijd: de Muur viel, en er werd minder dogmatisch gedacht. Maar momenteel is het strenge denken weer helemaal en vogue.
Lees verder