‘Vandaag gedronken: avocadosap van Healthy People. Het bleek te gaan om 60 procent appelsap, 6 procent (!!!) avocado en wat citroen. Noem me ouderwets, maar ik vind de persoon die dit verkoopt als avocadosap een oplichter. En wat mij nog het meest verbaast: in dit land met al zijn regels mag zoiets kennelijk.’ Lees verder
De NOS-verslaggever tuinde vol in het lobbytrucje van Bionext
Journalisten zijn gek op lijstjes, verkiezingen en enquêtes. Mocht u als organisatie ook eens de pers willen halen, zet dan een vraag op uw website waarover mensen kunnen stemmen – ‘Wat is de beste, mooiste of stomste dit of dat’ – deel hem via Twitter, Facebook en uw nieuwsbrief en stuur de resultaten naar de tv- en krantenredacties. Bedenk daar een link met uw organisatie bij, die moet immers flink in beeld, en zorg dat je alles tot in de puntjes hebt geregeld als de media ‘nog iets met dit onderwerp willen’. Succes verzekerd. Op de wat luiere redacties, die komen voor, zijn ze gek op hapklare brokken. Zeker voor een luchtig item – en waarom zou je een zwaar item maken als het ook luchtig kan? – nemen ze alles klakkeloos over wat u hebt bedacht. Lees verder
Welke vis kunnen we met goed fatsoen eten?
Welke vis kunnen we met goed fatsoen eten? Dat lijkt mij na een weekje vol woedende vissers en kweekvisgruwelverhalen een terechte vraag. Eerst die boze vissers. Google eens op ‘vissers boos’, en je ziet dat vissermanswoede van alle tijden is. Nu treft de ministers van de EU (ook niet voor het eerst) hun toorn. Zij hebben besloten dat vissers voortaan hun bijvangst – te kleine visjes of soorten die ze niet willen hebben – niet langer overboord mogen gooien, maar aan land moeten brengen: de aanlandplicht. Al die vis telt mee voor het quotum, dus dat kost de vissers geld. Toch moet er iets gebeuren; er wordt veel te veel bijvangst direct weer in zee gekieperd. De meeste dieren overleven dit niet. Hartstikke zonde natuurlijk. Lees verder
Hoe wimpel je straatverkopers (‘gratis krantje, meneer?’) af?
Op weg naar de supermarkt moet ik mij geregeld door een kluwen straatverkopers wringen. Sommigen staan bij de ingang om de één na de ander hun kennelijk weinig gewenste producten bij mij onder de neus te duwen, anderen pakken het (iets) subtieler aan. Ze zien mij van de andere kant van het pleintje naderen, beginnen op het juiste moment zelf ook te lopen en komen na een paar passen quasi-toevallig net voor mijn voeten uit.
Lees verderHaal houdbaarheidsdatum van groente, fruit, pasta en rijst
In de supermarkt ben ik een ware Don Quichotte. Met mijn keuzes – wel of geen vlees, wel of niet fair trade, wel of niet biologisch, wel of niet supermarkt – probeer ik maatschappelijke ontwikkelingen een beslissende duw in de goede richting geven. Sinds kort voer ik een nieuwe eenmansguerilla: naarstig zoek ik naar producten met een 35-procentkortingssticker om ze van de vernietigingsdood te redden. Lees verder
Wrang, Fairtrade is een verdienmodel van supermarkten
De afgelopen dagen werden arme boeren uit arme landen eens flink in het zonnetje gezet. Het was fairtradeweek en dat werd in tal van supermarkten op bijzondere wijze gevierd. Uit de radio schalden vrolijke reclames: ‘Deze week fairtradeproducten extra voordelig in de supermarkt. Zo maak jij het verschil voor boeren en arbeiders!’
Lees verderIn HP/De Tijd: interview met Teun, Astrid Holleeder en Sonja Barend
In HP/De Tijd verscheen een lang interview met Teun van de Keuken, Astrid Holleeder en Sonja Barend. De gemene deler: alle drie schreven ze een boek over hun familiegeschiedenis.
Met interviewer Nathalie Huigsloot spraken ze over het buiten hangen van de vuile was in een boek en hoe lastig het is om onder vier ogen te spreken met ouders over de lelijke kanten van je jeugd. De drie zijn openhartig over de negatieve manier waarop hun jeugd in hun verdere leven heeft doorgewerkt.
Lees verderInterview Rinskje Koelewijn in NRC: ‘Ik was bijzaak’
Teun at friet stoofvlees met Rinskje Koelewijn die hem interviewde voor de NRC. In snackbar Eiburgh te Amsterdam spraken ze over Teuns roman Goed Volk. Later op de dag zou Teun er nog een item opnemen over aardappels voor de Keuringsdienst van Waarde.
Lees verderNS doet alsof op tijd komen een uitzonderlijke prestatie is
De amechtige pogingen van de NS om de reizigers te paaien met positieve mededelingen, verhullend taalgebruik en eufemismen heeft iets aandoenlijks. Let wel: ik heb niets tegen de spoorwegen en rijd graag met de trein.
Lees verderBij Pauw: over 250 afleveringen Keuringsdienst van Waarde
Televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde viert een jubileum. Al 250 afleveringen lang onderzoeken de Keurmeesters de oorsprong van allerlei producten en de claims waarmee ze worden aangeprezen. Döner bleek bijvoorbeeld niet zo vol lam te zitten als je wel zou verwachten. Maar ook het mysterie van geurvrije kaarsen mét geur is reeds ontrafeld.
Lees verder