DAB vs. DAB+

TeunColumns & verhalen

Verklaarde ik de radio in mijn column van vorige week al op sterven na dood, deze week is hij echt heengegaan. Bij mij thuis, althans. Het toestel geeft nog wel aan op welke zender hij is afgestemd, maar geluid komt er niet meer uit. Aan- en uitdoen, wereldwijd het universele helpdeskadvies bij technisch ongemak, mag niet baten. De knopjes lang ingedrukt houden of heel vaak – tot zo ver mijn arsenaal aan ingrepen bij elektronicacalamiteiten – helpt ook niet. De lampjes branden vrolijk, maar het apparaat praat noch zingt meer. Mijn keukenradio vertoont dezelfde kuren. Hij geeft geen piep.

Mijn radio’s zijn niet kapot. Dat bleek uit een tweet van de befaamde Vroege vogels-verslaggever Henny Radstaak. Hij had in de krochten van het internet een bericht aangetroffen waarin een dag (!) werd aangekondigd voor de fatale datum dat alle zenders die via DAB werden uitgezonden, voortaan alleen nog via DAB+ te beluisteren zouden zijn. Waar ik het over heb? DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. De radiostations die daarop worden uitgezonden, komen altijd kraakhelder binnen. Om die stations te kunnen ontvangen, heb je een speciaal toestel nodig. En ik heb er twee. Tot voor kort was ik daar heel blij mee.

Nu is Hilversum dus over op DAB+, een systeem waarmee radiozenders kennelijk nog kraakhelderder binnenkomen. Ook veel commerciële stations, die voorheen niet op DAB te beluisteren waren, gaan nu op DAB + uitzenden. Jan Westerhof, directeur van NPO Audio, is enthousiast: ‘Digital Radio+ geeft betere digitale broadcasting. Ik vind het belangrijk dat we vooruitkijken en de mogelijkheden van DAB+ omarmen, al besef ik dat we een aantal luisteraars met een DAB-ontvanger hiermee duperen.’ Inderdaad, Jan Westerhof, mij en Henny Radstaak, bijvoorbeeld! Van de ene op de andere dag zijn onze mooie en eerlijk gezegd ook redelijk prijzige radiotoestellen niets meer waard. Ze doen het nog wel, maar niemand zendt nog de juiste signalen naar ze toe. Ze staan te zwijgen in een hoekje.

Beste meneer Westerhof, kunt u de programma’s die nu in DAB+ worden uitgezonden, niet óók in in DAB blijven uitzenden? Dan zal ik nooit meer iets gemeens over de radio schrijven.

Deel dit verhaal