Bij Jinek: ‘Dolfijnvriendelijke tonijn is totale flauwekul’

TeunIn de media

Teun bij Eva Jinek Tonijn maart 2019

Tonijn in blik is de meest verkochte vis in de Nederlandse supermarkten. Maar is het wel duurzame vis? Teun heeft daar aan tafel bij Eva Jinek wel het een en ander over te zeggen.

Keurmerk ‘Dolfijnvriendelijk’

Bij de Keuringsdienst van Waarde onderzochten ze al eens tonijnmoten uit blik. Op die blikjes viel steeds het keurmerk ‘dolfijnvriendelijk’ op, iets wat ongeveer alle merken claimen te zijn.

‘Maar het grappige is dus dat al die tonijn die wordt gevangen, die wordt gevangen op plekken waar geen dolfijn zwemt. Dus dat is totale flauwekul. Je kan ook zeggen dat het pandavriendelijk is.’

Fabrikanten die daarom weigeren dit ‘keurmerk’ op het blik te zetten, krijgen desondanks wel te maken met enge tegencampagnes.

Keurmerk MSC

‘Het MSC-keurmerk deugt wel.’ Dat staat voor duurzame vis. Maar ook hier is iets vreemds aan de hand.

Van hetzelfde merk zijn er blikjes mét en blikjes zonder dat keurmerk te koop. Onderweg komen vissers plekken tegen waar ze duurzaam mogen vissen, terwijl ze ook op andere plekken de vissen de zee uit halen, maar dan zonder dat het duurzaam is. ‘Per saldo halen ze de hele zee leeg.’

Minder tonijn eten

‘We kunnen niet alle tonijn vervangen door hengelgevangen tonijn,’ vertelt Teun. Maar hoe nu verder? ‘We moeten gewoon minder tonijn eten,’ is Teuns conclusie.

Bekijk hier de aflevering terug van maandag 25 maart 2019. Het item start op minuut 24:40. Teun zat aan tafel met visondernemer Bart van Olphen.

Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 25 maart 2019

Deel dit verhaal