In Trouw: met zangeres Lakshmi naar de A12 voor Extinction Rebellion

TeunIn de media

Asfalt met erop een witte pijl die omhoogwijst

In Trouw is een lang dubbelinterview te lezen met Teun van de Keuken en Lakshmi. Ze praten over hun inzet voor de idealen van Extinction Rebellion, demonstreren op de A12, en het voortbestaan van al wat leeft op aarde.

Solidariteit met de underdog

Teun legt uit dat zijn journalistieke werk niet in tegenspraak is met demonstreren. ‘Alsof je in dit vak niet altijd op z’n minst een beetje subjectief bent. Mijn programma’s zijn allemaal gemaakt vanuit een zekere solidariteit met de underdog. Me uitspreken over de klimaatcrisis is dus niet in tegenspraak met – maar eerder de uitkomst ván mijn journalistieke werk. Ik heb genoeg reportages gemaakt en naar wetenschappers geluisterd om te weten dat we bezig zijn de boel te verkloten. De aarde warmt veel te snel op.’

IJdelheid

Na een column in de Volkskrant, ‘Bij Extinction Rebellion moet je door de BN’ers heen kijken‘, kreeg Teun een uitnodiging van schrijfster Maartje Wortel om eens naar een bijeenkomst van Extinction Rebellion te komen. Daar, in de Tolhuistuin in Amsterdam, werd hij overtuigd om mee te doen met acties. Er was ‘een omdraaiing in mijn denken in gang gezet’.

Teun overwon zijn angst voor ijdel te worden versleten. ‘Was ik in feite niet nóg ijdeler als ik zou wegblijven bij een demonstratie omdat ik niet herkend wilde worden?’

Volgens mij kan je beter proberen de wereld beter te maken en af en toe te falen dan roepen dat je het al lang hebt opgegeven en niets je nog ene moer kan schelen.

Teun van de Keuken over het hypocrisieverwijt

Lees het interview in Trouw

Lees hier op de website van Trouw het hele interview dat Arjan Visser had met Teun van de Keuken en Lakshmi.

Afbeelding van joffi via Pixabay

Deel dit bericht