Interview in Trouw: ‘Een opvoeding kan nooit echt slagen’

TeunIn de media

Uitsnede van de kaft van het boek Goed Volk door Teun van de Keuken

Joost van Velzen interviewde Teun in Trouw over Goed Volk: zijn eerste roman over een linkse jeugd waarin een duidelijke tegenstelling bestond tussen goed en fout.

Teun vertelt over zijn drang om dit boek te schrijven. Maar het maken van een roman was wel even wennen. Door tien jaar vooral korte columns te schrijven, ‘had ik de neiging ook dit verhaal in korte passages te beschrijven. Dat werkte niet, ik moest wel even anders leren denken. Maar de literatuur was voor mij wel altijd al de hoogste kunstvorm. Hermans was een grote held van mij en toen ik “Eus” had gelezen van Özcan Akyol, en de boeken van Knausgård, was ik wel extra gemotiveerd om deze roman te schrijven, juist in deze vorm. Er mocht geen enkele filter zitten tussen mij en wat ik wilde vertellen.’

Op de vraag of Teun na deze strikt links-idealistische opvoeding nu een aversie heeft tegen alles wat links en correct is, zegt Teun dat hij in ieder geval wel probeert minder oordelend te zijn.

Toch kom je nooit helemaal los van je opvoeding: ‘Als ik naar een film als “Naked Gun” ga kijken op televisie, dan moet ik dat wel eerst naar mezelf verantwoorden…Maar voordat we een negatief beeld schetsen: het heeft me ook veel gebracht. Verbanden kunnen leggen, kennis die ik heb meegekregen, kritisch leren kijken. Als ik iets maak voor de televisie, dan wil ik iets relativerends aanbieden.’

Teun ontvangt e-mails van mensen die zich herkenden in de thuissituatie, ‘vaak mensen uit een gereformeerd milieu. Wat dat betreft zijn er wel raakvlakken met het protestantisme. Die hebben dat ook, dat van “Zomaar vermaak, dat doe je niet”. Laten we zeggen dat er bij ons thuis sprake was van seculier calvinisme.’

Het gehele interview is hier te lezen op de website van Trouw.

Het boek Goed Volk is te koop in de boekhandel en online.

Deel dit bericht