Interview Volkskrant: Links Korset

TeunIn de media

Uitsnede van de kaft van het boek Goed Volk door Teun van de Keuken

Sara Berkeljon interviewde Teun van de Keuken over zijn net verschenen boek Goed Volk, de roman die hij schreef over zijn jeugd in het linkse intellectuele milieu van zijn ouders.

Teun vertelt onder andere dat zijn ouders soms een maand samen op reis gingen om een film te maken: Teuns vader was de filmmaker Johan van der Keuken, zijn moeder was de geluidsvrouw. De kinderen bleven thuis, alleen de buurvrouw hield een klein oogje in het zeil. Zelf kan Teun het zich niet voorstellen dat hij en zijn vrouw hun dochters zo ouderziel alleen thuis zouden laten.

Dat het linkse-intellectuele milieu vol oordelen uit zijn jeugd nog steeds bestaat, blijkt uit de reactie op Teuns overstap van de intellectueel verantwoorde omroep VPRO naar de KRO-NCRV:

Ik merkte dat ik opeens niet meer helemaal in de verantwoorde hoek thuishoorde, althans: in de ogen van de mensen in die hoek. Hans Beerekamp van NRC schreef een vernietigende recensie over De Monitor, het programma dat ik nu maak. Hij zag het als verraad aan mijn vader, dat was wel duidelijk. Die mechanismen van de links-intellectuele elite bestaan dus nog steeds en als iemand die codes kent en doorziet, ben ik het wel. Ik wist dat er op die overstap zou worden neergekeken. In De Monitor laten we gewone mensen aan het woord over maatschappelijke problemen. Heel fijn, om nu eens niet op theoretisch niveau over andere mensen te praten, maar mét ze.

Goed Volk is volgens Teun het product van ‘een proces van losmaking’ van de oordelen die in het linkse intellectuele milieu opgeld deden (en doen).

Lees het hele interview:

Het interview door Sara Berkeljon verscheen in de Volkskrant van 20 januari 2017 en is op de website van de Volkskrant te lezen (betaalmuur niet-leden) of hier via Blendle.

Het boek Goed Volk is te koop in de boekhandel en online.

Goed Volk - Teun van de Keuken

Goed Volk – Teun van de Keuken

Deel dit bericht