Het land gaat nog ten onder aan stukjes gemak als de slaverrijker

TeunColumns & verhalen

Ei

Albert Heijn behandelt ons als wilsonbekwame onbeholpen kinderen. Neem de slaverrijker. Weet u wat dat is? Nee, het heeft niets met slavernij te maken. Het is een reeks producten die wij al jaren eten, zoals gegrilde aubergines, amandelen, walnoten, couscous, geitenkaas, mozzarella en eieren, zonder te weten hoe we die moeten eten. We deden maar wat.

Sommige mensen legden plakjes gegrilde aubergines op een stuk geroosterd zuurdesembrood met een beetje olijfolie, anderen propten de amandelen en walnoten gedachtenloos naar binnen, de geitenkaas werd na het eten met een glaasje wijn verorberd en de eieren werden bij het ontbijt soldaat gemaakt. Dat de mozzarella met basilicum en tomaat werd opgediend, kon nog nét. Hoe we de overige voedingswaren consumeerden, schoot de Albert Heijn-leiding volledig in het verkeerde keelgat. De Nederlander moest heropgevoed worden. Die noten, kazen, eieren en groenten dienen niet lukraak gegeten te worden, ze moeten in de sla! En daarom is er nu een heel schap met producten, waarop groot en dwingend ‘slaverrijker’ staat. Ze verrijken de sla, snapt u?

Van alle slaverrijkers snap ik de eieren het minst. Ze zitten gekookt én gepeld in een plastic bakje. Wie koopt dat nou? Hoe groot is de moeite om een ei te pellen? Lijdt Nederland aan slappe handjes? Om de temperatuur van de samenleving te meten, stak ik de volstrekt niet-representatieve thermometer die Twitterpeiling heet in zijn aars. Binnen 24 uur beantwooordden 3.281 mensen de vraag ‘heeft u behoefte aan kant-en-klare gekookte eieren in een plastic bakje? 6 procent zei ‘ja, handig!’ en 94 procent ‘nee, onzin!’ Een duidelijke en bemoedigende uitslag. We – in ieder geval mijn verstandige Twittervolgers – willen die eieren niet. Waarom, zo vroeg ik Albert Heijn, dan toch deze kippenmenstruatie in gepelde vorm aangeboden? ‘We bieden onze klanten hiermee een stukje gemak aan.’ Een stukje gemak! Het land gaat nog ten onder aan stukjes gemak! Albert Heijn zou het verweekte volk moeten aansporen tot koken en pellen, in plaats van tegemoet te komen aan zijn inertie.

De grootgrutter verkoopt ook eieren die wél gekookt, maar niet gepeld zijn. Hierdoor mogen ze niet in het slaverrijkersschap, want zeg nou eerlijk: wie verrijkt zijn sla nou met ongepelde eieren? Ze worden per stuk in plastic zakjes verkocht. Albert Heijn is zelf enthousiast: ‘Heerlijk voor onderweg en langer houdbaar door het beschermingslaagje.’

Wat voor beschermingslaagje?
‘De coating is van schellak, Teun. Dit is een door de EU goedgekeurde hulpstof. Hierdoor komt er geen zuurstof bij en blijft het 25 dagen goed.’

Een goedgekeurde hulpstof! Toch sympathiek dat Albert Heijn geen verboden middelen op de eieren smeert. Schellak wordt overigens gemaakt van luizenpoep. Je moet ervan houden.

Maakt u die eieren elke dag?
‘Dat is commerciële informatie die ik niet mag delen met derden.’

Ik zie in de winkel dat de eieren soms behoorlijk oud zijn. Is dat erg?
‘De kwaliteit van het ei neemt hierdoor niet af.’

Die beschermende laag is er om de eieren een aantal weken in de winkel te kunnen laten liggen?
‘Juist.’

Het lekkerste ei is kakelvers, warm, hard van buiten met een zalvige dooier. Doe ze in kokend water en haal ze er 5 minuten later weer uit. Schrikken en meteen opeten. Of gooi ze in de sla. Dat mag u helemaal zelf weten.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal