Leve de gezelligheid!

TeunColumns & verhalen

bier drinken leeuw lederhosen

Alle columnisten en cartoonisten van de Volkskrant is door de hoofdredactie gevraagd een ode te brengen aan de democratie. Hieronder lees je Teuns inbreng:

Natuurlijk is democratie belangrijk. Het is doodeng wat er in Rusland en China gebeurt en ook in Amerika zijn ze niet helemaal fris bezig, maar eerlijk gezegd interesseert die hele democratie mij geen lor. Het is zó saai! Zelfs onze hoofdredacteur schreef in zijn opdracht voor deze bijlage: ‘Het is zeker niet de bedoeling dat jullie allemaal topzware beschouwingen produceren. Humor en zelfrelativering zijn in een democratie misschien wel het allerbelangrijkst.’ En ons dan met zo’n onderwerp opzadelen! Lekker, Klok.

Gezelligheid is veel belangrijker dan democratie. Dat we gewoon doen met z’n allen, en dat we het leuk houden. Dat we naast elkaar gaan staan, in plaats van tegenover elkaar. Dat we tegenstellingen niet uitvergroten, maar wegmasseren. Dat we niet klagen over discriminatie, maar onze stinkende best doen en ons invechten. Dat we niet protesteren als onze huizen instorten door gaswinning, maar lachen als Rutte onze provincie ook wel geschikt vindt voor een nieuwe kerncentrale. Dat we al die aandacht voor de Toeslagenaffaire overdreven vinden, omdat wij nooit toeslagen hebben ontvangen en we genieten van ons boomerhuis en ons boomerpensioen. Het leven is te kort voor politiek. Samen bier drinken en alles weglachen, dát is belangrijk! Niet zo moeilijk en ongezellig doen allemaal. Leve de gezelligheid, leve de democratie!

Deel dit bericht