‘Ik ben uw nieuwe huisgenoot.’ Met deze woorden staat Teun voor de Amsterdamse deur van minister Plasterk. De minister reageert eerst verbaasd en dan wat geïrriteerd. Hij wist er immers niks van dat de heer Van de Keuken bij hem zou intrekken, en hij had er al helemaal geen toestemming voor gegeven.
Doel van Teuns “verhuizing” was het aantonen van het gemak waarmee je je kunt inschrijven op het adres van een ander, zonder dat de huidige bewoner daar weet van heeft. Tv-programma De Monitor hoopte met de “verhuizing” een reactie van de minister ‘als mens’ te krijgen. Hij zou nu immers zelf ervaren hoe vervelend het is als iemand zich ongevraagd bij je inschrijft. Maar Plasterk reageerde helaas wat kinderachtig op ‘de flutactie’ en wilde niet op de inhoud ingaan.
Teun is lang niet de enige spookbewoner in Nederland. Drie procent van de adresgegevens blijkt niet juist. Hierdoor lopen burgers toeslagen mis en worden ze, zonder dat ze dat willen, toeslagpartner van een volslagen vreemde.
De uitzending van De Monitor van 13 maart is gewijd aan deze misstand. In de ochtend van 11 maart mocht Teun op Radio1 vast wat vertellen over samenwonen met Plasterk, de soms grote problemen die burgers van spookbewoners ondervinden en de, in tegenstelling tot de Amsterdamse, succesvolle Rotterdamse aanpak. In de middag vertelde Teun bij Wout2day op Radio2 nog wat meer over Plasterks ‘aardige optrekje’.
Luister en kijk terug
Luister (en bekijk) hier het gehele fragment van het radioprogramma De Ochtend op Radio1 van 11 maart 2016.
Luister hier het fragment bij Wout2day op Radio2 van 11 maart 2016.
En bekijk hier de uitzending van 13 maart van De Monitor over fouten in de gemeentelijke Basisregistratie Personen.
Lees hier wat de schrijvende pers meldde over deze opmerkelijke verhuizing.
Afbeelding: jan mesaros via Pixabay
Deel dit nieuws