Opsteker voor mannen die vinden dat vrouwen hun plaats moeten kennen

TeunColumns & verhalen

Still uit een van de mannenpraat-filmpjes van Lactacyd. De fabrikant verwijderde dit filmpje ras van de Facebookpagina na de ontstane ophef. Dumpert.nl wist het nog te redden.

Na de verkiezing van Donald Trump is de Facebook campagne van Lactacyd een volgende opsteker voor mannen die vinden dat vrouwen hun plaats moeten kennen. Waar Trump zijn ‘Grab them by the pussy’-opmerking afdeed als ‘locker room talk’, maakte het vaginale verzorgingsproduct een filmpje over de pussy met de titel ‘mannenpraat’.

Vier pubers van een jaar of dertig maken gierend van het lachen een paar grappen over de vagina ‘een broodje beenham’ en leggen vervolgens aan de kijkers uit hoe zij vinden dat het ‘kutje, doosje, genotsdoosje’ verzorgd moet worden. Zoiets moet je niet aan de vrouwtjes zelf overlaten hè. ‘Het moet in ieder geval verzorgd zijn.’ ‘Het moet wel echt vèrs geschoren zijn.’

Nu we hier zijn aanbeland, wordt het tijd om tot de kern te komen: dames aan de Lactacyd krijgen. De Nederlandse vereniging van gynaecologen verklaarde mij overigens dat dit middel overbodig is en op de voorlichtingssite van de overheid, Sense, wordt afgeraden met iets anders te wassen dan water. Het Lactacydfilmpje is ingezoomd op één van de mannen die inmiddels wat ernstiger is geworden: ‘Als diegene gezweet heeft, of het gewoon wat warmere dagen zijn, dat het gewoon wat minder fris ruikt. Ik denk dat dit soort producten kan helpen om het langer fris te houden.’

Fijn dat je zo meedenkt, gozer. Ik zou zeggen: dames, ren naar de winkel en doe wat de kerels van je verwachten. Je wilt de mannen niet teleurstellen, toch?

Na O.B. waarover ik een paar weken geleden schreef, is Lactacyd de volgende fabrikant van vrouwenproducten, die een hekel aan zijn klanten lijkt te hebben. Ik bel ze op.

Lactacyd is voor vrouwen toch?
‘Dat klopt, het is een product voor de vrouwelijke intieme zone.’

Waarom is de mening van mannen dan van belang?
‘Mannenpraat over vrouwenonderwerpen is een veel gebruikt format. Zo kunnen we onze boodschap op een leuke manier voor het voetlicht te brengen. Het is informerend en een beetje fun.’

Snapt u dat vrouwen hier onzeker of boos om worden?
‘Ik snap dat als je een video uitzendt met meningen van mannen dit polariserend kan werken.’

Uit de reacties blijkt dat veel vrouwen denken: waar bemoeien die mannen zich mee?
‘Ja…ja…maar we tonen slechts de mening van een paar mannen. Dat is nu eenmaal het thema mannenpraat.’

Jullie naam staat er onder. Mensen denken nu dat dit ook de mening van Lactacyd is.
‘Wij hebben die mannen alleen maar vragen gesteld en daar zijn deze antwoorden uitgekomen.’

Uit die vragen blijkt dat jullie de mening van mannen hierover van belang vinden.
(…)

Die mannen in de video, scheren die hun ballen?
‘Dat durf ik niet te zeggen, dat heb ik ze niet gevraagd.’

Wassen ze hun piemel?
‘Uit consumentenonderzoek blijkt dat de meeste mannen hun intieme zone wassen.’

Maar deze mannen?
‘Durf ik niet te zeggen.’

Dus deze mannen mogen wel zeggen hoe de vagina verzorgd moet worden, maar ze kunnen zelf best een langharige en stinkende piemel hebben?
‘Dat kan, ja.’

Is deze video niet vrouwonvriendelijk?
‘Sommige mensen zien het zo. Dat mag en dat kan.’

Lactacyd verwijderde de mannenpraatfilmpjes ras van hun Facebookpagina (en de eigen website vaginapagina.nl) na de ontstane ophef. De website Dumpert.nl heeft de bewegende beelden echter weten te redden. Een van de filmpjes kunt u hieronder bekijken. Op de website Geenstijl kunt u ook nog het andere clipje bekijken, het pareltje waarin de vier Lactacyd-mannen hun favoriete bijnamen voor de vagina bespreken.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal