De grote bosbranden in de Amazone deze zomer zijn wel degelijk een beetje onze schuld, vertelt Teun aan tafel bij Eva Jinek. ‘Het is een groot probleem dat er ongelooflijk veel soja wordt verbouwd ten koste van die regenwouden om veevoer te maken.’
Het grootste deel van de sojaproductie is namelijk bestemd voor veevoer. En voor een kilo vlees heb je talloze kilo’s soja nodig, verklaart Teun. Dat omzetten van het een in het ander wordt ‘voedselconversie’ genoemd.
Veganisten zouden zeggen dat het beter is om het voer te eten en niet het dier, vertelt Teun, want het dier heeft veel meer voer nodig. En zij hebben dus best wel een beetje gelijk.
Met de Keuringsdienst van Waarde trok Teun vijftien jaar geleden al naar de regenwouden in Argentinië. Daar zag hij met eigen ogen hoe regenwoud verdween om soja te verbouwen. Voor Teun waren dit misschien wel de meest choquerende beelden ooit uit de geschiedenis van het tv-programma.
‘Biologisch heeft niets te maken met het klimaat’
Ook geeft Teun een les in de milieu-impact van biologische voedingsmiddelen. ‘Je denkt dat biologisch eten en goed voor het milieu hetzelfde zijn,’ vertelt Teun. ‘Maar in de voedselwereld weet iedereen dat dat niet zo is.’
‘Biologisch heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met het klimaat.’ Dat label zegt alleen iets over het voer dat het dier te eten krijgt en de beschikbare ruimte.
‘Als je puur kijkt naar het milieu, dan is de plofkip fantastisch.’ De voedselconversie bij een plofkip loopt namelijk één op één, verklaart Teun zijn oordeel.
‘De plofkip is een soort symbool van alles wat slecht is, maar als je het hebt over het milieu, kun je bijna zeggen: die plofkip is een soort plant.’
Mensen vinden het nu eenmaal fijn om iets te kopen met het stempel biologisch. Dan denken ze goed bezig te zijn en hoeven ze verder nergens meer over na te denken.
Tips
De oplossing ligt uiteindelijk in minder vlees eten. Maar ook niet elke vegaburger is beter voor het milieu dan vlees. ‘Melk is een groot kwaad.’
En het blijft niet bij vlees- en sojaproducten, ook avocado’s zijn slecht voor het milieu. ‘De avocado is een enorme hype, is enorm instagrammable.’ Dus moeten er meer avocado’s komen waardoor die nu worden verbouwd op plekken waar ze eigenlijk niet verbouwd zouden moeten worden. Datzelfde geldt ook voor de groene asperges.
Hoe nu verder? Teun geeft de kijker als tips mee om minder vlees te eten, en vooral dingen van dichtbij en uit het seizoen.
Bekijk het fragment uit Jinek van 27 augustus 2019 op de site van Jinek. Teun zaten samen met kunstenares en veganiste Iris Frederix aan tafel.
Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 27 augustus 2019
Deel dit verhaal