Bij Jinek: ‘Als kweekvlees werkt, is dat natuurlijk fantastisch’

TeunIn de media

Teun bij Jinek aan tafel om te praten over de vraag - Is kweekvlees de toekomst

In Maastricht opende een eerste fabriek die op grootschalige wijze kweekvlees kan produceren. Reden voor Eva Jinek om Teun aan tafel te vragen om het over kweekvlees te hebben.

Kweekvlees als oplossing

De kweekvleeshamburgers zijn nog niet op de markt, daar zijn ze op het moment nog te duur voor. Teun mag de hamburger van kweekvlees, die al wel op tafel ligt, ook nog niet proeven, dat is nog niet toegestaan. Maar Teun is positief. ‘Als dit werkt, is het natuurlijk fantastisch.’

We moeten uiteindelijk namelijk af van al dat dierenvlees. ‘Wij hebben de meeste dieren per inwoner van de hele wereld, dat is ongelooflijk.’ De afgelopen verkiezingen stonden ook niet voor niets in het teken van het stikstofprobleem.

Mensen willen vlees eten

‘Er moet op een gegeven moment toch een soort transitie komen. Dat kan door allemaal vegetariër te worden, of vegan. Maar er zijn nu eenmaal heel veel mensen die toch vlees willen eten. Maar het probleem is dat wij gewoon veel te weinig aarde hebben om al die dieren rond te laten lopen en te laten eten. Je kan een dier natuurlijk acht kilo voer geven, maar dan is het veel efficiënter om die acht kilo voer zélf op te eten, dus door groente te eten. Maar met dit soort dingen kan je toch vlees eten.’

Teun stelt dat het huidige model van de vleesindustrie niet is vol te houden en dat de boeren dus wel moeten veranderen.

Kweekvlees is nog te duur en te klimaatonvriendelijk

Teun ziet nog wel wat beren op de weg. Het kweekvlees is nu nog ongelooflijk duur, de productie zal eerst nog flink opgeschaald moeten worden om een betaalbaar product te krijgen.

En niet onbelangrijk: het vergt nu nog ontzettend veel energie om kweekvlees te produceren, dus het is nog niet zo klimaatvriendelijk.

Kijk terug

De uitzending van dinsdag 9 mei 2023 is hier terug te zien op Videoland. Teun van de Keuken zit samen aan tafel met Maarten Bosch van Mosa Meat die vertelt over de hamburgers van kweekvlees die het bedrijf produceert.

Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 9 mei 2023

Deel dit bericht