De laatste tijd verlang ik naar ernst. Naar een serieuze benadering der dingen. Naar minder luim en gebbetjes en meer analyses, kritische vragen en inhoud. Misschien is het de ouderdom en lees ik de tijd niet meer goed, of lees ik nog prima, maar bevalt de tekst me minder.
Leraren op tiktok
Neem de tiktokkende leraren. Als ze het medium gebruiken om moeilijke stof uit te leggen, prima. Wat werkt, werkt. Maar als hun online roem belangrijker wordt dan de lesstof, of erger, de leerlingen, dan moet iemand ze even (lichtjes) door elkaar schudden en ze wijzen op hun zware maar mooie taak: onze kinderen kennis bijbrengen.
Deze weken zitten vele duizenden kinderen aan hun eindexamen. Dat kan dat behoorlijk stressvol zijn. Je hebt je suf geleerd, gaat zitten in de aula of gymzaal, de enveloppe met de vragen wordt geopend en dan moet het gebeuren. Een paar uur presteren op de toppen van je intellectuele vermogen. Dan helpt het niet als je denkwerk wordt verstoord door een verbouwing naast het schoolgebouw, doorzakkende stoelen of de ijscoman die met zijn klantenlokkende deuntje de binnenplaats van de school op rijdt.
Kan het allemaal iets serieuzer?
Dit soort klachten komt ook dit jaar weer massaal binnen bij Laks, het actiecomité van scholieren. Het idiootste van alle ongerechtigheden die door de leerlingen worden aangekaart, zijn leraren die tijdens het examen TikTokfilmpjes maken. Even een dansje in de examenzaal vol nerveuze leerlingen om de sociale mediakanalen te vullen. Wat bezielt deze mensen? Zijn ze vergeten voor wie ze daar zijn? Dat het niet om hen draait, maar om de zwoegende examenkandidaten?
Kan het allemaal iets serieuzer?
Joe Biden wil memes
Joe Biden, nog ouder dan ik, hunkert ook naar sociale media-roem. Zonder kan hij de kansen op het presidentschap op zijn buik schrijven. Nu zou hij TikTok, Instagram en Facebook kunnen gebruiken om uit te leggen waarom zijn plannen voor de VS goed zijn en die van Trump niet, maar dat is oud denken. Wat hij nodig heeft, lees ik in deze krant zijn goede memes en daarom zoekt hij nu een mememanager.
Want, legt een hoogleraar uit: ‘Online campagnevoeren, met name onder twintigers, draait om het hebben van de populairste memes.’ En laat Biden met ‘Dark Brandon’ nu een behoorlijk succesvolle te pakken hebben. Met dit plaatje van zijn alter ego dat verwijst naar de Terminator, lijkt de president de boodschap te willen verspreiden dat hij zaken gedaan krijgt; goedschiks of kwaadschiks. Het klinkt kinderachtig, maar het werkt. Biden is meer werk gaan maken van de memes sinds zijn populariteit onder jongeren is gedaald door de Amerikaanse steun aan Israël. Een goed en serieus antwoord.
Voor Thomas van Groningen is politiek niets anders dan spel
Bij Op1 zat politiek commentator Thomas van Groningen weer aan tafel. Hij zat te glunderen naast Sven Kockelmann. Van Groningen laat in alles blijken dat politiek voor hem niets anders is dan een spel. Hij ginnegapt zich opgewonden door de uitzending vol speculaties ‘wie het gaat worden’ en is verguld over handige politieke trucs.
Ik vermoed dat hij nog nooit heeft nagedacht over zijn rol als journalist in de (bedreigde) rechtsstaat. Op de avond dat de formerende partijen een akkoord bereikten, postte hij op zijn social media dat hij benieuwd was naar wie de ‘douze points’ zouden gaan? Geinig, maar mag het verdomme eens wat serieuzer?
Deze column verscheen eerder in de Volkskrant
Afbeelding: Gerd Altmann via Pixabay
Deel dit bericht