BN’ers hebben weer iets nieuws: een extreem dieet dat extreem veel geld kost. Trap er niet in.

TeunColumns & verhalen

Een extreem dieet, een afbeelding van een leeg bord met een sip gezicht erop getekend, met ernaast een vork en een mes

De BN’ers (Bekende Nederlanders) hebben weer iets nieuws. Na ons maanden te hebben lastiggevallen met het aanprijzen van poeders en pillen die we volgens artsen niet nodig hebben, promoten ze nu een extreem dieet dat extreem veel geld kost en wordt gecombineerd met extreem sporten.

Afgetrainde BN’ers

Op sociale media toont de ene na de andere bekendheid vol trots zijn of haar afgetrainde lichaam. Hoe het dan werkt met die BN’ers: als eentje het doet (en allemaal hartjes en vlammetjes onder die hete foto’s ontvangt, vaak van andere BN’ers), dan willen ze het allemaal. Vanwege die hete lichamen, maar vooral ook voor de vlammetjes en hartjes.

Ik weet het niet, maar het zou me niks verbazen als sommige BN’ers het programma gratis of met veel korting krijgen. Ze promoten die shit toch maar mooi. Het volle pond betalen is meer iets voor ON’ers (onbekende Nederlanders).

Extreem dieet Dag Één

Dag Één, zo heet het programma, of ‘gebruiksaanwijzing voor je lichaam die je nooit hebt gehad’ is bedacht door Patrick en Babette, die, zo vertellen ze in het AD, ‘nooit echt de shape kregen die ze wilden’. Ze zijn toen ‘heel veel gaan lezen en googelen en toen vielen de puzzelstukjes in elkaar.’ Nu bieden ze een Starters (zelfstudie-)pakket aan van 999 euro en daarna een programma van zes weken voor 2.499 euro waaraan je mag meedoen als je BMI onder de 30 is. Voor dat geld krijg je een ‘volledig ontzorgde dag op een trainingslocatie’ en een trainings- en voedingsprogramma met online begeleiding. Ook kom je in een appgroep met andere deelnemers!

Gedurende zes weken eet je, volgens een artikel in de Linda, maar 1.100 calorieën per dag (dat is ongeveer de helft van wat je normaal moet eten), doe je vijf dagen per week aan krachttraining en drie keer per week twintig minuten cardio. Twee dagen moet je, naast de verplichte dagelijkse tienduizend stappen, ook nog een uurtje zelf lekker bewegen.

Alle diëten werken en geen enkel dieet werkt

Geen wonder dat je van zo’n regime afvalt en strak wordt. Aan het eind van de zes weken kun je, als je BMI onder de 25 is, voor een kleine 2.800 euro meedoen aan Dag Twee: ‘De laatste puntjes op de i. Ons doel is dat jij je beste fysiek ooit gaat behalen. Net als wij! Jouw succes is namelijk ons succes! Dag Twee sluiten we af met een gave fotoshoot!’

Als fan van een Dag Één-BN’er, zou zo’n gave fotoshoot je het idee kunnen geven dat je er ook zo zou moeten uitzien. Dat zou eetstoornissen kunnen aanwakkeren. Uiteindelijk zeggen zulke foto’s niet zoveel. Ooit heb ik voor deze krant [de Volkskrant] een flink aantal diëten gevolgd. Mijn conclusie was: alle diëten werken en geen enkel dieet werkt.

Deze leefstijl is niet gezond en niet vol te houden

Als je heel intensief bezig bent met je voeding en elk hapje op een weegschaal legt, val je af. Dat geldt voor ieder dieet. Als je zo extreem weinig eet en veel sport als bij Dag Één en dus veel meer verbrandt dan je binnenkrijgt, dan val je nog meer af en worden je spieren zichtbaar. Logisch. Met een beetje goede wil zing je dat wel zes weken uit, zeker als overbetaald BN’er-luxepaardje. Maar uiteindelijk is deze leefstijl niet gezond en ook niet een leven lang vol te houden.

Gezonder worden vergt een langdurig proces waarbij je je leefpatroon geleidelijk verandert. Dat is veel moeilijker en leidt niet direct tot een gave fotoshoot.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant

Deel dit bericht