In De mens is een plofkip beschrijft Teun uit hoe de voedingsindustrie ons vetmest als plofkippen. Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde. De website Gezondheidsnet wilde naar aanleiding van dit nieuwe boek wel eens weten wat Teun van de Keuken dan zelf eigenlijk eet en wat hij (maar beter) laat staan.
Mensen moeten meer bonen eten
Teun bespreekt zijn voorliefde voor bonen, zowel gedroogd als in blik – ‘Mensen zouden meer bonen moeten eten’ – en heeft daarnaast altijd azijn, olijfolie en tomaten in blik in huis. Ultrabewerkt voedsel probeert hij te vermijden, hoewel gevulde koeken onweerstaanbaar zijn.
Frisdrank (‘suikerwater waardoor je zonder dat je het in de gaten hebt heel veel calorieën naar binnenkrijgt’) zou verboden moeten worden. Granen en groentes eet hij volop, maar fruit dan weer echt te weinig.
Obesogene samenleving
Gezond leven is nog niet zo eenvoudig, want we leven in een obesogene samenleving. Toch heeft hij tips om desondanks gezonder te leven. ‘Mijd plekken waar ongezonde producten worden aangeboden (niet makkelijk want 80 procent van het aanbod van de supermarkt is ongezond) en kook zelf met herkenbare echte ingrediënten. Laat pakjes en zakjes staan.’
Teun probeert bijvoorbeeld plekken te vermijden waar hem ‘combideals’ worden aangesmeerd. ‘Bij pompstations en de kiosken op stations worden [gevulde koeken] vaak in een combideal bij de koffie verkocht. Kassamedewerkers moeten van hun baas aan iedere klant vragen ”of je nog iets lekkers bij de koffie wilt.” Dat is heel moeilijk te weerstaan. Daarom probeer ik zulke plekken te vermijden. Beter zou zijn als ons niet overal ongezond voedsel werd opgedrongen.’
Lees verder op Gezondheidsnet
Lees het gehele interview over Teuns eetgewoontes door Ilona Meernik hier op de website van Gezondheidsnet.
Bestel hier het boek De mens is een plofkip.
Deel dit bericht