Laatst kocht ik een pakje kauwgom, bestudeerde de verpakking en dacht onmiddellijk aan Japke-d. Bouma. U kent haar misschien niet, want deze grappige (tegenwoordig is ‘geestig’ in zwang, maar ik probeer daar nog even weerstand aan te bieden) vrouw is columniste bij de verkeerde krant. Haar voorlaatste stukje in het Handelsblad ging over ‘professionals’. Een wonderlijke categorie personeelsleden. Wie zijn dat en wat doen ze? Zoek die column maar op, zou ik zeggen.
Lees verderBen je goed bezig met de Goed Bezig!-reep?
Ieder mens kan weleens een schouderklopje gebruiken. Een aanmoediging. Zeker in deze tijd van het jaar – nu het overhemd wat steviger om de buik spant en de motivatie om daaraan wat te doen al niet meer zo krachtig is als op het moment dat dit goede voornemen werd uitgesproken – is het fijn als iemand je steunt in je vasthoudendheid.
Het enige wat je nodig hebt om te blijven sporten en van de ongezonde rommel af te blijven, is iemand die zegt: ‘Goed bezig.’ In mijn fantasie fluistert de doorgaans zo strenge sportinstructrice dat met zwoele stem in mijn oor, maar ik gun u uw eigen beelden.
Lees verderOp Radio2: Een stoplicht, geen keurmerk!
‘Als er een keurmerk voor mensen die verstand hebben van een keurmerk zou zijn, dan zou jij dat keurmerk krijgen’, aldus Wouter van der Goes in het Radio2-programma Wout2Day. Hij belde me op naar aanleiding van de oproep van de Autoriteit Consument en Markt om een einde te maken aan de wildgroei aan keurmerken.
Lees verderHeeft niet elk brood een oorsprong?
Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb in deze verwarrende tijden behoefte aan houvast. Sommige mensen zeggen ‘een stukje houvast’. Waarschijnlijk omdat je houvast niet kunt vasthouden en een stukje houvast wel.
De wereld is onoverzichtelijker dan ooit. Facties, fracties en milities staan elkaar naar het leven, maar wie is wie? De vriend van de vriend kan zomaar ook de vriend van de vijand zijn. En als enig antwoord op fanatiekelingen die ons en onze manier van leven bedreigen, lijken wij andere fanatiekelingen naar voren te willen schuiven die onze manier van leven óók bedreigen. Lees verder
Bij Pauw: U wilt een kerstdiner vol Holle Frasen? Dat kan!
Met een halve supermarkt aan hollefrasenverpakkingen zit Teun aan tafel bij Pauw om, zo vlak voor kerst, te vertellen over de diverse marketingtrucs van voedingsfabrikanten. Aan bod komen de “ambachtelijke” zalmsalade met tig ingrediënten, “verse” vis die vooral “ontvroren” is en pecannoten met, je verwacht het niet, “een nootachtige smaak”.
Lees verderWat moet je benoemen in een signalement?
Daar sta je dan. Altijd pleiten voor spreken zonder meel in de mond en niet om de hete brij heen draaien, word je opeens beschuldigd van politiek correct, verhullend taalgebruik. En niet door één persoon, maar door tientallen woedende twitteraars.
De oorzaak van hun boosheid waren twee tweets van mij. De eerste luidde: ‘Fuck, cameraman door drie jongens op zijn hoofd geslagen. Rijden met camera en statief weg van 1e Oosterparkstraat richting Amstelstation.’
Lees verderKanker verslaan?
Heeft u de cover van het tijdschrift Men’s Health gezien? Getverdemme! Terwijl de holle frasen die ik hier bespreek bij mij doorgaans een reactie van licht geamuseerde distantie teweegbrengen, kon ik hiervan alleen maar woedend worden.
Er stond de woest makende frase: ‘Het nieuwe dieet dat kanker verslaat.’ Wow! Iedereen doet wel zo moeilijk over dat hele kanker – chemotherapie, bestralen, opereren, ontzettend nare pijnlijke processen, die ik, zoals de meeste mensen, helaas van dichtbij hebben gezien – maar kennelijk is dat helemaal niet nodig!
Lees verderIn Volkskrant Magazine: Teun in gesprek met Yvette van Boven
Teun ging voor Volkskrant Magazine in gesprek met Nederlands kookfenomeen Yvette van Boven over “puur en eerlijk eten”. Yvette zegt krankzinnig te worden van de verboden over wat wél en wat juist niet te eten. ‘De havermoutcake die in Home Baked staat, staat er niet in omdat-ie glutenvrij is, maar omdat ik ‘m lekker vind en elke dag eet.’
Ook voor Teun is lekker belangrijk, maar als er nu over eten wordt gepraat ‘gaat het meer over wat gezond is dan wat lekker is’. De eerlijk-voedselhype ten spijt, Teun denkt niet dat Nederlanders nu daadwerkelijk meer bezig zijn met hun voedsel. Eten is niet meer dan een weekendhobby, ‘we zijn allemaal een beetje de vader geworden die op zondag het vlees snijdt’.
Lees verder