Met een halve supermarkt aan hollefrasenverpakkingen zit Teun aan tafel bij Pauw om, zo vlak voor kerst, te vertellen over de diverse marketingtrucs van voedingsfabrikanten. Aan bod komen de “ambachtelijke” zalmsalade met tig ingrediënten, “verse” vis die vooral “ontvroren” is en pecannoten met, je verwacht het niet, “een nootachtige smaak”.
Lees verderWat moet je benoemen in een signalement?
Daar sta je dan. Altijd pleiten voor spreken zonder meel in de mond en niet om de hete brij heen draaien, word je opeens beschuldigd van politiek correct, verhullend taalgebruik. En niet door één persoon, maar door tientallen woedende twitteraars.
De oorzaak van hun boosheid waren twee tweets van mij. De eerste luidde: ‘Fuck, cameraman door drie jongens op zijn hoofd geslagen. Rijden met camera en statief weg van 1e Oosterparkstraat richting Amstelstation.’
Lees verderKanker verslaan?
Heeft u de cover van het tijdschrift Men’s Health gezien? Getverdemme! Terwijl de holle frasen die ik hier bespreek bij mij doorgaans een reactie van licht geamuseerde distantie teweegbrengen, kon ik hiervan alleen maar woedend worden.
Er stond de woest makende frase: ‘Het nieuwe dieet dat kanker verslaat.’ Wow! Iedereen doet wel zo moeilijk over dat hele kanker – chemotherapie, bestralen, opereren, ontzettend nare pijnlijke processen, die ik, zoals de meeste mensen, helaas van dichtbij hebben gezien – maar kennelijk is dat helemaal niet nodig!
Lees verderIn Volkskrant Magazine: Teun in gesprek met Yvette van Boven
Teun ging voor Volkskrant Magazine in gesprek met Nederlands kookfenomeen Yvette van Boven over “puur en eerlijk eten”. Yvette zegt krankzinnig te worden van de verboden over wat wél en wat juist niet te eten. ‘De havermoutcake die in Home Baked staat, staat er niet in omdat-ie glutenvrij is, maar omdat ik ‘m lekker vind en elke dag eet.’
Ook voor Teun is lekker belangrijk, maar als er nu over eten wordt gepraat ‘gaat het meer over wat gezond is dan wat lekker is’. De eerlijk-voedselhype ten spijt, Teun denkt niet dat Nederlanders nu daadwerkelijk meer bezig zijn met hun voedsel. Eten is niet meer dan een weekendhobby, ‘we zijn allemaal een beetje de vader geworden die op zondag het vlees snijdt’.
Lees verderHoe vers is (extra) vers in de supermarkt?
Zie hier wederom een vers stukje van mijn hand. Of vers? Als u dit leest, is het, door de mij opgelegde deadline, minstens een dag oud. Dus niet kakelvers, laat staan ‘extra vers’, zoals het nieuwe Heinekenbier wordt genoemd. Gewoon vers is kennelijk al niet meer vers genoeg. Wel een beetje vreemd, want hoe kan iets verser dan vers zijn? Dat is net zo onzinnig als extra dood. Dood is dood en vers is vers. Of was het Heinekenbier voorheen niet vers maar een beetje muffig, schraal bier in een groen flesje, en komen ze nu eindelijk met vers bier op de markt? Dan moeten ze het niet extra vers noemen, maar gewoon vers.
Lees verderWat wil de universiteit?
Wat is een goede universiteit? Een plek waar goed wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan en uitstekend onderwijs wordt gegeven? Zeker. Zou je zeggen. Maar voor de marketeers en brand managers van deze werelds is dat niet genoeg. Zo’n universiteit moet ook nog in de markt worden gezet, gepositioneerd. De universiteit moet, net als alles tegenwoordig – van ziekenhuizen tot zorgverzekeraars tot nederige journalisten – een merk worden. Een merk dat studenten en excellente wetenschappers uit de hele wereld aantrekt waardoor er geld kan worden verdiend.
Lees verderWaar in brood zit passie precies?
U wist het misschien niet maar wij zijn een gepassioneerd volkje. Bij ons is het passie, passie en nog eens passie. Zo veel dat je er onpasselijk van wordt. Dat verbaast u? U ziet ons zeker als een nuchter volkje. Passie, dat zijn de anderen.
Als u op de kaart moet aanwijzen waar de ware passie leeft, dan landt uw vinger waarschijnlijk ergens in Zuid-Amerika, waar vrouwen in lange jurken met een split tot aan hun middel met kleine mannetjes op kittig gehakte laarsjes de paringsdans dansen die ze tango noemen. Alles zit in die dans: de dood, het leven, de liefde, aantrekken, afstoten, het bereikbare en het onbereikbare. Dat zeggen de liefhebbers.
Lees verderWelke slager is wél diervriendelijk?
In de slagerswereld wemelt het van de holle frasen. Vandaag de twee holste: de diervriendelijke en de vegetarische. Die zijn best gek, want de diervriendelijke slager is niet diervriendelijk en de vegetarische slager is geen slager. De vegetarische slager is overigens wel weer diervriendelijk. Snapt u het nog?
Lees verderHollefrasenterreur: we worden omringd door flauwekul
Als je goed kijkt en luistert, zie je overal holle frasen. Ik verzamel ze. En ik vraag u mij daarbij te helpen. Zodat wij hier één grote hollefrasengalerie kunnen maken: een overzicht van marketingpraatjes, gebakken lucht en politiek gespin. En die gebruik ik dan als inspiratiebron voor mijn rubriek Holle Frasen, elke vrijdag in het Volkskrantkatern V.
Lees verderOoit schreven we blijdschap slechts toe aan mensen
Behalve voor blije eikels, die in weerwil van de menselijke conditie in een permanente staat van gelukzaligheid verkeren, is blijdschap van tijdelijke aard. Je bent droef, boos en ook af en toe even blij. (En dat is prima, fluistert een denkbeeldige zelfhulpgoeroe mij nu in de oren, maar dat zijn zijn woorden.)
Lees verder