Er is nieuws van het volkorenfront. Goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat er met de term volkoren wordt gesjoemeld, het goede dat de Reclame Code Commissie de volkorendelinquenten op de vingers heeft getikt. Hopelijk is het hierdoor snel gedaan met de malversaties.Lees verder
Bomen kappen voor snelweg met benzinepomp?
Toen ik hoorde dat ze in Ouderkerk 14 duizend bomen willen kappen voor een snelweg , moest ik even aan Brazilië denken. Herinnert u zich nog hoe verontwaardigd we waren over de bosbranden daar? De longen van de aarde gingen kapot en de president deed niets.Lees verder
Biologisch vlees is lang niet altijd milieuvriendelijk
Als we ervan uitgaan dat wij als mensen van nature goed zijn – en dat is volgens Rutger Bregman zo – dan willen wij ook in de supermarkt graag de juiste keuze maken. Een keuze die én goed is voor het milieu én zorgt voor zo min mogelijk dierenleed. Dat is makkelijk, zou Bregman zeggen: eet geen vlees. Maar vlees is lekker en het vlees is zwak. Is het dan het beste om biologisch vlees te kiezen? Ja en nee.Lees verder
Blendle is dood nu betalen per artikel stopt
Blendle is dood. Of nee, Blendle is een nieuw leven begonnen. En ik, die voor een paar kwartjes per week met het nieuwsplatform was getrouwd, blijf verbijsterd achter. Wat is er nog waar van die mooie geloften die zij bij ons jawoord uitsprak? Zou Blendle in een midlifecrisis verkeren, of was Blende nooit degene die ik dacht dat ze was?Lees verder
Teun bij Jinek: ‘De plofkip is fantastisch’
De grote bosbranden in de Amazone deze zomer zijn wel degelijk een beetje onze schuld, vertelt Teun aan tafel bij Eva Jinek. ‘Het is een groot probleem dat er ongelooflijk veel soja wordt verbouwd ten koste van die regenwouden om veevoer te maken.’
Het grootste deel van de sojaproductie is namelijk bestemd voor veevoer. En voor een kilo vlees heb je talloze kilo’s soja nodig, verklaart Teun. Dat omzetten van het een in het ander wordt ‘voedselconversie’ genoemd.
Veganisten zouden zeggen dat het beter is om het voer te eten en niet het dier, vertelt Teun, want het dier heeft veel meer voer nodig. En zij hebben dus best wel een beetje gelijk.
Met de Keuringsdienst van Waarde trok Teun vijftien jaar geleden al naar de regenwouden in Argentinië. Daar zag hij met eigen ogen hoe regenwoud verdween om soja te verbouwen. Voor Teun waren dit misschien wel de meest choquerende beelden ooit uit de geschiedenis van het tv-programma.
‘Biologisch heeft niets te maken met het klimaat’
Ook geeft Teun een les in de milieu-impact van biologische voedingsmiddelen. ‘Je denkt dat biologisch eten en goed voor het milieu hetzelfde zijn,’ vertelt Teun. ‘Maar in de voedselwereld weet iedereen dat dat niet zo is.’
‘Biologisch heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met het klimaat.’ Dat label zegt alleen iets over het voer dat het dier te eten krijgt en de beschikbare ruimte.
‘Als je puur kijkt naar het milieu, dan is de plofkip fantastisch.’ De voedselconversie bij een plofkip loopt namelijk één op één, verklaart Teun zijn oordeel.
‘De plofkip is een soort symbool van alles wat slecht is, maar als je het hebt over het milieu, kun je bijna zeggen: die plofkip is een soort plant.’
Mensen vinden het nu eenmaal fijn om iets te kopen met het stempel biologisch. Dan denken ze goed bezig te zijn en hoeven ze verder nergens meer over na te denken.
Tips
De oplossing ligt uiteindelijk in minder vlees eten. Maar ook niet elke vegaburger is beter voor het milieu dan vlees. ‘Melk is een groot kwaad.’
En het blijft niet bij vlees- en sojaproducten, ook avocado’s zijn slecht voor het milieu. ‘De avocado is een enorme hype, is enorm instagrammable.’ Dus moeten er meer avocado’s komen waardoor die nu worden verbouwd op plekken waar ze eigenlijk niet verbouwd zouden moeten worden. Datzelfde geldt ook voor de groene asperges.
Hoe nu verder? Teun geeft de kijker als tips mee om minder vlees te eten, en vooral dingen van dichtbij en uit het seizoen.
Bekijk het fragment uit Jinek van 27 augustus 2019 op de site van Jinek. Teun zaten samen met kunstenares en veganiste Iris Frederix aan tafel.
Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 27 augustus 2019
Deel dit verhaal
Het wordt tijd voor de non-frequent flyerpas
De overtreffende trap van vliegschaamte is frequent-flyerschaamte. Dan schaam je je er niet simpelweg voor dat je vliegt, maar dat je heel veel vliegt. Je frequent-flyerpas bewijst het.
Lees verderArchief Johan van der Keuken naar Fotomuseum: ‘Met zijn overlijden is zijn werk niet weg.’
Teun vertelt bij Spraakmakers op NPO Radio 1 over de verhuizing van het archief van zijn vader Johan van der Keuken, fotograaf en filmmaker, naar het Nederlands Fotomuseum. Daar in Rotterdam staat voor 2021 ook een grote expositie in de planning.
‘Ik vind het fantastisch dat het verhuist,’ vertelt Teun aan presentator Ghislaine Plag. Het werk wordt er goed geconserveerd en mooi digitaal opgeslagen. ‘Fotografie is heel kwetsbaar materiaal, dus als je er niks mee doet dan valt het gewoon uit elkaar.’
‘Mijn vader was een echte kunstenaar en kunstenaars die willen toch ook altijd voortleven. En dat lukt toch aardig.’
Wij zijn 17
Op zijn zeventiende publiceerde Johan van der Keuken het fotoboek Wij zijn 17 (1955) waarvoor hij zijn klasgenoten, vrienden fotografeerde. Teun vertelt dat tot dan toe het beeld bestond van de jeugd als bestaande uit frisse jonge types. Zijn vader liet juist een heel andere kant zien:
‘Nou jong waren ze wel, maar hier zag je dus allemaal jongens en meisjes van 17 een beetje depressief uit het raam kijken, sigaren roken, pijpen roken, duidelijk met allemaal existentiële twijfel. Dat werd ook mooi zwart-wit in beeld gebracht. Dus dat was een heel somber beeld eigenlijk. Dat boek sloeg in als een bom.’
Van der Keuken werkte steeds in hele minimale omstandigheden, vertelt Teun, geld interesseerde hem niet. ‘Hij wilde zijn werk maken, dat vond hij het belangrijkste.’
Anders dan anderen
Over zijn jongere jaren schreef Teun in 2017 nog Goed Volk, een roman over zijn wat atypische jeugd in Amsterdam. ‘Wij waren anders dan anderen,’ zo omschrijft Teun zijn familie in de radio-uitzending.
Als jonge jongen ging hij wel eens mee als zijn vader ging draaien. Maar toch is Teun zelf niet echt een man van het beeld geworden. ‘Ik ben meer van het vragen stellen, het tot de kern van de zaak doordringen.’ Van zijn vader kreeg hij in ieder geval mee dat je dit soort werk kán doen.
Luister, of kijk, hier het radiofragment terug. Het gesprek vond plaats op dinsdag 16 juli 2019 bij het programma Spraakmakers op NPO Radio 1, met Ghislaine Plag als presentator.
Afbeelding: Screenshot uitzending Spraakmakers van 16 juli 2019
Deel dit verhaal
Maak alleen nieuwe regels als je ze ook gaat handhaven
In Nederland klaagland staan regeltjes hoog in de toptien. Er zijn te veel regels en vooral ondernemers worden er gek van: terrasstoelen moeten binnen de lijntjes staan, ramen lappen mag niet op een ladder en wie zijn medewerkers lunch wil geven, moet elk personeelslid zelf € 3,50 laten bijbetalen, anders geef je loon in natura.Lees verder
Al die bakkers met hun fabrieksbrood hebben de ellende aan zichzelf te wijten
Mijn hart maakte een sprongetje toen ik vorige week de term ‘ambachtelijk’ in deze krant tegenkwam. Jaren geleden was dit de populairste marketingterm in de voedingsindustrie. Werkelijk alles wat in een fabriek werd gemaakt was ambachtelijk, van kaas tot brood, van shampoo tot diepvriespizza.Lees verder
Hogeropgeleiden weten natuurlijk precies wat het volk nodig heeft
O zoete ironie! In NRC Handelsblad las ik de volgende heerlijke zin: ‘Een denktank van prominenten uit het bedrijfsleven en de publieke sector spreekt in een nieuw rapport grote zorgen uit over de groeiende ‘horizontale verzuiling’: het verschijnsel dat hoger- en lageropgeleiden nauwelijks in aanraking komen met elkaar.’Lees verder